Ev hanımları bilir evi düzenlersin, toplarsın, temizlersin gene hemen dağılıverir kirleniverir. Hele de o gardrop bir tane tişört çekersin hepsi birden bütün gardrop aşağı iner. Dolaptaki o inci gibi katlanmış çamaşırlar keşke hep o ilk düzenlediğin halde kalsa dersin. Koltukların örtüsü hiç bozulmasa, kaymasa. Vitrinler dolaplar, televizyon tozlanmasa. Dağınıklıktan hoşlanmayanlar, temizliği, düzenliliği sevenler, sürekli evde bir şeyleri atanlar ama genede toplanamayanlar haber vermeden çatkapı gelen misafirleri olanlar, evini nasıl sürekli düzenli ve temiz tutarız merak edenler ;
Evdeki bütün fazla eşyalardan kurtulun !
Önce giysilerinizden başlayın, sonra ayakkabılar. Elinize alın ve gördüğünüzde sizi mutlu ediyor mu ? bakın. Belki de ne zamandır giymediniz belki de hiç kullanmadınız. Dolabın bir köşesinde duruyor ve dağınıklıktan başka bir işe yaramıyor. Atın ! Fazlalık eşyaları attıkça ne kadar çok rahatlayacağınıza kendiniz bile inanamayacaksınız. Fazla giysi, ayakkabı,eski havlu, fazla kullanılmaya şarj cihazı, fazla mutfak aletleri, kağıt ve belgeler, elektronik aletler, takılar, makyaj malzemeleri, sevmediğiniz hediyeler, okuduğunuz ve başkasına faydalı olabilecek kitaplar, romanlar. Kısacası fazla olan herşeyi atın. Atın dediysem her şey çöpe gitmez tabi. Kullanılabilir olanları ihtiyacı olan kişilere verebilirsiniz. Hem eviniz hem siz rahatlayacaksınız. Hem de evde boş boş duracaklarına birilerine faydası olacak. Ev düzenlemede atma işlemi en önemli iştir. Atması ne kadar zor olursa olsun düzenli ve dağılmayan bir yaşama alanı bir ev istiyorsanız fazlalık eşyaları atmalısınız.
Eşyalarınızı Sınıflandırın !
Atma işlemi ile paralel devam eden ve düzenli bir eve giden ikinci adım.Örneğin evinizde bulunan tüm kağıtları, belgeleri, diploma, tapu, garanti belgeleri, kullanma klavuzu, fişler, faturalar, ekstralar, aldığınız notlar. Yani kısacası tüm kağt vb. sahip olduklarınızı bir araya toplayın. Ama unutmayın tüm evdeki. Bunların aralarından da varsa fazlalıkları atın. Ve bu belgelere bir yer yapın. Bir çekmece olabilir. Bir kutu olabilir. Bir dosya olabilir. Bundan sonra belge olarak ne ararsanız aynı yere bakacaksınız. Hiç birşey kaybetmeyeceksiniz. Deli danalar gibi kaybettiğiniz bir garanti belgesini aramayacaksınız. Çünkü yeri belli olacak.
Sırada, ev düzenlemeye giden bu yolda tabi ki düzenlemeniz gereken ve korkunç bir karışıklıkla beni düzenle diyerek bekleyen makyaj malzemeleriniz ve takılarınız var.
Makyaj malzemelrinizi hergün darmadağınık görmek inanın piskolojinize iyi gelmiyor. Çekmecenize hazır küçük kutulardan alabilirsiniz. Yada ayakkabı kutularını çekmece içideki eşyalarınızı sınıflandırmak için kullanabilirsiniz. Tüm eşyaları sınıflandırın. Rujlar, Allıklar, cımbız, makas, göz kalemleri, fırçalar, süngerler,iç çamaşırları, çoraplar.
Düzenlemeniz bittiğinde inanın zaten bir daha dağıtmaya kıyamayacaksınız. Ve sınıflandırmaya uyacaksınız.
Aynı şeyi evinizin tüm bölümlerine uygulayın. Mutfak, yatak odası, tuvalet ve temizlik mazlemeleri. Her odada bu sınıflandırmayı yapın. Hem eviniz düzenli olacak hem piskolojiniz. Hem de aradığınızı hemen bulacaksınız. Çünkü nereye bakmanız gerektiğinizi çok iyi bileceksiniz.
Boş Alanları Değerlendirin !
Baza altları fazlalık veya çok sık kullanmadığımız eşyaları koymak için yardımımıza yetişir. Örneğin misafir takımları, faz yastıklar, yedek yorganlar, boş bavullar, fazla alınan havlu peçeteler, çeyizler, anı olarak sakladıklarımız. Kısacası ayda yılda bir kullandığımız veya kullanmadığımız ama atmaya kıyamadıklarımız. Belki birgün lazım olur diye sakladıklarımız. Bu ve bunun gibi eşyalarınızı mutlaka bazaların altına koyun. Baza altları düzenli bir ev için yegane depolama alanıdır. Ve eğer yeni evleniyorsanız ve yeni eşyalar alacaksanız size tavsiyem bütün çekyat, koltuk ve yatakları hatta tekli koltukları ile bazalı yaptırın.
Düzenli ve Huzurlu Günler Dilerim. 🙂
Evimiz Nasıl Sürekli Düzenli Kalır 2.Kısım yazımı okuma için tıklayın.
Mutfağımız Nasıl Sürekli Temiz Kalır ? yazımı okumak için tıklayın.
Konuyla ilgili sorularınız olur ise aşağıdaki form vasıtası ile sorabilirsiniz, hızlı bir şekilde cevap verilecektir.
“Evimiz nasıl sürekli düzenli kalır ? (1)” için 2 yorum